Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği-Dinn Tarafından Türkçeye Kazandırılan Psikolojiyi Değiştiren Kırk Çalışma- Psikoloji Araştırmaları Tarihinde Yolculuk Başlıklı Kitabın 2. Baskısı Yayımlandı

Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği-Dinn Tarafından Türkçeye Kazandırılan Psikolojiyi Değiştiren Kırk Çalışma- Psikoloji Araştırmaları Tarihinde Yolculuk Başlıklı Kitabın 2. Baskısı Yayımlandı

Psikoloji bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği-Dinn’in çeviri editörlüğünü ve çevirmenliğini yaptığı "Psikolojiyi Değiştiren Kırk Çalışma – Psikoloji Araştırmaları Tarihinde Yolculuk" isimli kitabının ikinci baskısı yayımlanmıştır. Altı dilde çevirisi yapılmış ve dünya çapında pek çok üniversite ve lise dersleri için temel bir kaynak olmuş bu kitap, Türk okurların da hizmetine sunulmaya devam etmektedir. Psikolojinin bütün alt alanlarına hitap eden bu çeviri kitapla genç, dinamik ve araştırma ruhuna sahip kişilerin, psikoloji alanını şekillendiren klasik makalelerini okuyup temel bilgileri kazanarak anlamak ve araştırmak istedikleri konulara daha bilinçli yaklaşma şansı yakalamış olacaklardır.

Psikolojiyi Değiştiren Kırk Çalışma Yirmi yılı aşkın süredir dünya çapında pek çok üniversite ve lise dersleri için temel bir kaynak olmuş ve altı dile çevrilmiştir. Bu baskıya dahil edilen çalışmaların çoğunluğu büyük ölçüde ilk baskıyı oluşturanlarla aynıdır. Bu da dönüm noktası sayılabilecek bu çalışmaların psikoloji alanındaki düşünce ve araştırmalar üzerindeki etkisinin günümüzde de devam ettiğini göstermektedir. En başından beri kitapta var olan ve yıllar içinde eklenen veya değiştirilen çalışmalar hem psikoloji biliminin doğumuna ve gelişimine, hem de insan doğasının karmaşıklığını çözmeye çalışarak kazandığımız iç görüye büyüleyici bir bakış sunmaktadır.

İnsan davranışıyla ilgili pek çok çalışma, uçsuz bucaksız psikoloji alanını oluşturan çeşitli disiplinler üzerinde önemli ve uzun süreli etkiler bırakmıştır. Bu araştırmalardan elde edilen bulgular insan davranışına dair bilgilerimizi değiştirmiş ve takip eden sayısız proje ve araştırma programı için sahneyi hazırlamışlardır. Her ne kadar bu çok önemli çalışmalardan bazıları sonradan tartışılmış ve sorgulanmış olsa da tarihsel bağlamdaki etkileri asla azalmayacaktır. Bu çalışmalar hala yeni çalışmalarda atıf almakta; hala akademik tartışmaların en çok konuşulan başlığı olmakta; hala ders kitaplarında yüzlerce bölümün temelini oluşturmakta ve hala psikologların zihninde özel bir yer tutmaktadır.

Görüntülenme: 1335 Yayınlanma Tarihi: 9 Ekim 2020